DTCCTC045E CTCA device Error getting XA subchan id .

classic Classic list List threaded Threaded
6 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

DTCCTC045E CTCA device Error getting XA subchan id .

Hercules390 - Vm mailing list
z/VM 5.3 under Hercules 3.11 with CTCI-WIN (x64) 3.3.3.3285  , TUN/TAP and "WinPcap 4.3"  -Running on Win 7 64 bit .
 TUN/TAP tt32Test and tt64Test and Windows CMD Ping guest address with TTxxTest pgms running .
 can ping the 192.168.2.20 from ttxxTest and can use Windows cmd ping to 192.168.2.50 (ttxxx fake) ok.
 Hercules .cnf file for z/VM  has definition for CTCI
  0400    3088   CTCI  192.168.2.50  192.168.2.20
 

 The Machine Hercules runs on is IP 192.168.2.20
 Hercules is running on a Guest VM Windows machine the Host  (real ) machine IP is 192.168.2.17
 Hercules starts with no errors , and I ipl the z/VM
 On z/VM Query 400 responds CTCA 400 free
 Attach 400 to TCPIP on z/VM  
 

 In profile, PORT 23 is not included I only want to use FTP server
 When I ipl/start TCPIP
 

 PROFILE TCPIP contains
  PORT
   21 TCP FTPSERVE
   111 TCP PORTMAP
   111 UDP PORTMAP
 DEVICE ctc0  CPU 0 CTC  0400
 LINK      link0  CTC  0  ctc0
 HOME
   192.168.2.50  255.255.255.0  link0      
 GATEWAY
   192.168.2.20  255.255.255.0   192.168.2.1   ctc0      0
  DEFAULTNET
  192.168.2.20  255.255.255.0   192.168.2.1   ctc0       0
 *************
 

 I get the following error  and CTC is not started
 DTCPRI385I  Device CTC0:                                              
DTCPRI386I     Type: CTC, Status: Not started                        
DTCPRI387I     Envelope queue size: 0                                
DTCPRI388I     Address: 0400                                          
DTCCTC045E CTCA device CTC0: Error getting XA subchan id for 00000400 or 00000401
DTCCTC082E CTCA shutting down:                                        
DTCPRI385I    Device CTC0:                                            
DTCPRI386I       Type: CTC, Status: No status available              
DTCPRI387I       Envelope queue size: 0                              
DTCPRI388I       Address: 0400  
 

 Does anyone have a clue what's going on? Is this a known problem?
 

  Ty...
 Greycoder
 

 

 

 

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: DTCCTC045E CTCA device Error getting XA subchan id .

Hercules390 - Vm mailing list
you need 2 ascending ctc devices for each tcpip link, in your case
device 400 and 401, both attached to tcpip userid

Am 04.11.2016 um 21:43 schrieb [hidden email] [H390-VM]:

>
> z/VM 5.3 under Hercules 3.11 with CTCI-WIN (x64) 3.3.3.3285  , TUN/TAP
> and "WinPcap 4.3"  -Running on Win 7 64 bit .
>
> TUN/TAP tt32Test and tt64Test and Windows CMD Ping guest address with
> TTxxTest pgms running .
>
> can ping the 192.168.2.20 from ttxxTest and can use Windows cmd ping
> to 192.168.2.50 (ttxxx fake) ok.
>
> Hercules .cnf file for z/VM  has definition for CTCI
>
>  0400    3088   CTCI  192.168.2.50  192.168.2.20
>
>
> The Machine Hercules runs on is IP 192.168.2.20
>
> Hercules is running on a Guest VM Windows machine the Host  (real )
> machine IP is 192.168.2.17
>
> Hercules starts with no errors , and I ipl the z/VM
>
> On z/VM Query 400 responds CTCA 400 free
>
> Attach 400 to TCPIP on z/VM
>
>
> In profile, PORT 23 is not included I only want to use FTP server
>
> When I ipl/start TCPIP
>
>
> PROFILE TCPIP contains
>
>  PORT
>
>   21 TCP FTPSERVE
>
>   111 TCP PORTMAP
>
>   111 UDP PORTMAP
>
> DEVICE ctc0  CPU 0 CTC  0400
>
> LINK      link0  CTC  0  ctc0
>
> HOME
>
>   192.168.2.50  255.255.255.0  link0
>
> GATEWAY
>
>   192.168.2.20  255.255.255.0   192.168.2.1 ctc0      0
>
>  DEFAULTNET
>
>  192.168.2.20  255.255.255.0   192.168.2.1 ctc0       0
>
> *************
>
>
> I get the following error  and CTC is not started
>
> DTCPRI385I  Device CTC0:
> DTCPRI386I     Type: CTC, Status: Not started
> DTCPRI387I     Envelope queue size: 0
> DTCPRI388I     Address: 0400
> DTCCTC045E CTCA device CTC0: Error getting XA subchan id for 00000400
> or 00000401
> DTCCTC082E CTCA shutting down:
> DTCPRI385I    Device CTC0:
> DTCPRI386I       Type: CTC, Status: No status available
> DTCPRI387I       Envelope queue size: 0
> DTCPRI388I       Address: 0400
>
>
> Does anyone have a clue what's going on? Is this a known problem?
>
>
>  Ty...
>
> Greycoder
>
>
>
>
>
>


--
kind regards
Franz Josef Pohlen
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: DTCCTC045E CTCA device Error getting XA subchan id .

Hercules390 - Vm mailing list
Yes I tried that too, tried Herc 3.11, and Herc 3.12 and Herc4.
 New test for both LCS and CTCA settings...
 

 Parms now set:
  # LCS Definitions for TCP/IP Added

   0400.2  LCS  -o OATFILE.TXT

 OATFILE.TXT
 **************************************************************
* Dev    Mode     Port     Entry info
**************************************************************
  0400   IP       00       PRI  192.168.2.17
  0401   IP       01       NO   192.168.2.17
 End OATFILE.txt
 

 And have CTCI definition for another address:
 # CTCI Definitions for TCP/IP Added

   0410    3088   CTCI  192.168.2.50   192.168.2.17
 

 

 Now get following
 HHCCP048I 0401:CCW=04200018 7FF7B05C=>00000000 00000000 00000000 00000000 ................
HHCCP075I 0401:Stat=0E00 Count=0018 =>00000000 00000000 00000000 00000000 ................
HHCCP076I 0401:Sense=80000000 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000
HHCCP077I 0401:Sense=CMDREJ
HHCCP075I 0410:Stat=0E00 Count=0018 =>00000000 00000000 00000000 00000000 ................
HHCCP076I 0410:Sense=80000000 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000
HHCCP077I 0410:Sense=CMDREJ
 

 I tried removing the 0401 from OATFILE.TXT leaving the  0400.2 LCS statement and get same error on 0401
 and 0410
 Finally I tried only 044 LCS -o OATFILE
 OATFILE.TXT
 **************************************************************
* Dev    Mode     Port     Entry info
**************************************************************
  0400   IP       00       PRI  192.168.2.17
 ** And CTCI
   0410    3088   CTCI  192.168.2.50   192.168.2.17
 And Get the errors on 400 and 410
 

 HHCCP048I 0400:CCW=04200018 7FF8B05C=>00000000 00000000 00000000 00000000 .
HHCCP075I 0400:Stat=0E00 Count=0018 =>00000000 00000000 00000000 00000000 .
HHCCP076I 0400:Sense=80000000 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000
HHCCP077I 0400:Sense=CMDREJ
HHCCP075I 0410:Stat=0E00 Count=0018 =>00000000 00000000 00000000 00000000 .
HHCCP076I 0410:Sense=80000000 00000000 00000000 00000000 00000000 00000000
HHCCP077I 0410:Sense=CMDREJ
HHCCP048I 0410:CCW=04200018 7FF7B05C=>00000000 00000000 00000000 00000000 .

 

 It looks to me that TUN/TAP is not responding/or rejecting or sending bad data to both the LCS and the CTCA device.
 The tt32Test and tt64Test  work pinging 192.168.2.17 (host adapter) , and pinged from windows cmd to 192.168.2.50 (emulated host IP).
 

 

 

 


Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: DTCCTC045E CTCA device Error getting XA subchan id .

Hercules390 - Vm mailing list
After I boot z/VM, In all cases tested,
 CP Q 400 and CP Q 410 respond with Offiine.
 and if I vary online I get
 HCPCPN6895I Device 0400 cannot be varied online because the device
 HCPCPN6895I identification data is inconclusive.                  
 HCPCPN6785E Unable to identify device 0400 dynamically.          
 1 device(s) specified; 0 device(s) successfully varied online    
 

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: DTCCTC045E CTCA device Error getting XA subchan id .

Hercules390 - Vm mailing list
I'm going to sum this up as :

Do you understand how a VM /TCPIP to another VM/TCPIP CTC interface is
supposed to work ? (that's what CTCI emulates)
Do you understand how a 3172 Lan Control Station (LCS) works ?

Do you know how to configure either in VM/TCP/////////IP

Did you RTFM ?

--Ivan
/

///


smime.p7s (4K) Download Attachment
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: DTCCTC045E CTCA device Error getting XA subchan id .

Hercules390 - Vm mailing list
Ivan, I solved basic problems. Windows Env was corrupted! Paths Registry and Env settings messed!.fixed up env, reinstalled Herc 3.12 , WinPcap and CTCI-win, now can start with CTCI , and TUN/TAP reports evice 600 opened (CTCI)  get devices 600 601 CTCA free on z/vm.
 Now I am trying to figure out my z/VM TCPIP config issues. Frustrating , should be simple to attach CTCA to TCPIP , defined in SYSTEM DTCPARMS , and  add Link and Device and GATEWAY, HOME and  Start cmds  in PROFILE TCPIP , but issues  
 Will start new thread . .
 Thanks for advice so far...